Journalist Jan Jensen er Årets Folkehjælper
Ekstra Bladets journalist har gennem alle Julehjælpens 17 år været en af indsamlingens drivende kræfter og har været med til at give flere end 300.000 mennesker en håndsrækning i december. Derfor får han prisen som Årets Folkehjælper 2024.
“Julehjælp har en stor betydning. Ikke alene sikrer den, at børn får en julegave og familien god mad juleaften. Den bidrager også til, at familien skaber juletraditioner, der måske ikke havde været mulig uden hjælp. Det er en overvindelse for børn at gå hen i klassen i januar og høre om andres juleferier og gaver, hvis de ikke selv har noget at fortælle. Så kan det jo være, at de helt bliver væk fra skolen.”
Sådan siger Jan Jensen, journalist på Ekstra Bladet, der på Dansk Folkehjælps årsmøde lørdag 21. september modtog prisen som Årets Folkehjælper 2024.
Han deler helst æren med kolleger på Ekstra Bladet, med Dansk Folkehjælp og med de mange danske virksomheder, som samler mange millioner ind hvert år.
“Jeg er stolt af, at Julehjælpsindsamlingen er en af de største indsamlinger i landet. Og jeg er glad for, at vi hjælper en gruppe af familier i Danmark, som har stort behov for hjælp. De er hårdt ramt, både med fattigdom og mange også sygdom,” siger han.
En håndsrækning til børn i Danmark
Julehjælpen begyndte som en slags konkurrence medier imellem, fortæller Jan Jensen. Dagbladet Politiken samlede ind til geder til familier i fattigdom i Afrika. Og Poul Madsen og Jan Jensen, der dengang begge var chefredaktører på Ekstra Bladet, besluttede, at Ekstra Bladet også skulle samle ind, men til børnefamilier i Danmark.
“At samle ind til mennesker i fattigdom var tæt på Ekstra Bladets dna. Vi er den lille mands avis, og det sociale område har altid ligget avisen på sinde. Men rå fattigdom i Danmark havde vi ikke beskæftiget os med før. Uden Julehjælpen var vi på Ekstra Bladet måske slet ikke blevet opmærksomme på den fattigdom, der findes i Danmark,” siger Jan Jensen, som sammen med kolleger i Ekstra Bladet har beskrevet fattigdom, menneskelige konsekvenser og politiske tiltag år efter år i forbindelse med Julehjælpskampagnen.
Netop hans undren over uligheden og ønsket om at råbe politikere og samfund op har været hans drivkraft gennem 17 julehjælps-kampagner.
“Jeg undrer mig over, at det kan være rigtigt, at familier er fattige i så rigt et land? Hvordan kan det være, at vi som samfund ikke kan løfte denne opgave, og at politikerne ikke vil anerkende, at der er fattigdom i Danmark?”
Måtte selv tjene penge til fodboldkontingent
65-årge Jan Jensen er selv vokset op i en familie med beskedne kår. Mor og far og tre børn boede i lejlighed i Kochsgade. Børnene delte værelse, og Jan og hans bror sov i samme seng. Her var suppen tynd på tredjedagen, som Jan Jensen udtrykker det. Siden flyttede familien til større lejlighed Vollsmose uden for Odense, hvor brødrene stadig delte værelse – men nu med hver sin seng.
“Jeg kan godt sætte mig ind i, hvordan det er at være de familier, der søger Julehjælp. Jeg spillede fodbold i B1909, men skulle selv tjene penge til kontingent og fodboldstøvler og spæde til, når vi skulle besøge vores venskabsklub Frem i København eller Rønne på Bornholm,” siger han.
Beskedent forklarer han, at han ikke var helt dårlig til at spille fodbold, og at fodbold – og senere også håndbold – skubbede ham i en god retning.
“Jeg siger ikke, at fodbold og håndbold reddede mig. Men der var da mange andre børn fra blokken, som endte i småkriminalitet. Det er så vigtigt, at børn dyrker idræt. At de kommer ud og er del af de fællesskaber, som sporten giver.”
Flere mennesker og flere penge
Hen over årene er både antallet af ansøgere og de indsamlede penge mangedoblet. Julehjælpskampagnen første år i 2007 indsamlede 600.000 kr. og uddelte pakker til 403 familier. Året efter lød indsamlingen på 1,8 mio. Kr., som 1.485 familier fik glæde af. Sidste år – i 2023 – samlede Danmark 24.041.723 kr. Ind til i alt 13.273 familier.
“Særligt Erhvervspanelerne har samlet rigtig mange penge ind. Jeg har altid været med på selve dagen, hvor virksomhederne ringer til deres netværk og får donationer. Det er en stor dag, og bagefter har vi givet hinanden hånd på, at vi gentager succesen næste år. For det har været en succes hvert år – men på en trist baggrund,” siger Jan Jensen.
Efter 17 år giver Årets Folkehjælper 2024 i år Julehjælps-stafetten videre til gode kolleger på Ekstra Bladet.